
Hyödynnä generatiivista tekoälyä tehokkaasti: Näin viet työprosessit uudelle tasolle
20. elo 2024
2 min read
0
19
0
ITekoäly (AI) on demokratisoitumassa, ja sen saavutettavuus tuottavuustyökaluna on parantunut huomattavasti. Nykyään tekoäly ei ole enää vain harvojen käytössä, vaan se toimii tehokkaana apuvälineenä monissa työprosesseissa. AI:sta on tullut eräänlainen "tiimin jäsen" tai "co-pilot", joka auttaa työtehtävien suorittamisessa, optimoiden resursointia ja tehostaen työskentelytapoja. Sen vaikutus näkyy niin organisaation sisäisissä prosesseissa kuin ulkoisissa toiminnoissa.

Esimerkiksi AI-agentit, kuten sisäiset chatbotit ja on-call assistentit, voivat tukea työntekijöitä monin tavoin, hoitaen rutiinitehtäviä ja auttaen kysymysten ratkaisemisessa reaaliajassa. Tämä vapauttaa resursseja keskittymään monimutkaisempiin tehtäviin. Samalla ulkoisissa prosesseissa asiakkaalle näkyvät tekoälyratkaisut, kuten asiakaspalveluchatbotit, parantavat palvelun laatua ja vastaavat nopeasti asiakkaiden tarpeisiin.
Lisäksi luova tekoäly on alkanut ottaa roolia myös ideointi- ja innovaatioprosesseissa. Se voi toimia luovien prosessien tukena, tuottaen uusia näkemyksiä ja ratkaisuja, joita ihmiset eivät ehkä huomaisi. Tämä tekee tekoälystä arvokkaan työkalun niin strategisessa kehityksessä kuin uusien liiketoimintamahdollisuuksien löytämisessä.
Mitkä ovat sellaisia tehtäviä joiden kautta omaa automatisaatiota kannattaa lähteä miettimään? Tässäpä tarkistuslista Generatiivisen AI:n käyttöön soveltuville työtehtäville:
Digitaalinen konteksti – Tehtävä suoritetaan jonkin ohjelmiston tai digitaalisen työkalun avulla, esimerkiksi tekstiä, kuvia, numeroita tai koodia käsitellen.
Dataa saatavilla – Työtehtävästä jää jäljelle digitaalinen jalanjälki, kuten tallenteet, kirjaukset tai analyysidata, jota voidaan hyödyntää tekoälyn kouluttamisessa.
Toistuvuus – Työtehtävä on luonteeltaan usein toistuva, ja siihen liittyy säännöllisiä rutiineja.
Laajuus – Työtehtävä on merkittävä ja sitä suoritetaan laajasti eri puolilla organisaatiota tai monen ihmisen toimesta.
Pieni vaihtelu – Tehtävässä ei ilmene suuria yllätyksiä tai tilanteita, jotka vaatisivat ihmisen ymmärrystä, intuitiota tai luovuutta.
Riippumattomuus ihmisestä – Tehtävän suorittaminen ei ole sidoksissa tietyn henkilön tai tiimin erityistaitoon, vaan sen voi suorittaa ilman ihmisen jatkuvaa panosta.
(Lähde: Paavo Ritala LUT Kauppakorkeakoulu 2024)
Tekoälyn käyttöönotto ja sen tuomien mahdollisuuksien hyödyntäminen eivät enää ole vain teknologiajättien etuoikeus, vaan jokainen organisaatio voi alkaa rakentaa kilpailuetuaan sen avulla. Tekoälyyn perustuvan automatisaation kehittäminen vaatii kuitenkin selkeän strategian ja kyvykkyyksien kehittämisen oikeilla osa-alueilla. Tarkistuslista tarjoaa hyvän lähtökohdan arvioida, mitkä tehtävät soveltuvat parhaiten automatisoitaviksi. Kun yritykset onnistuvat tunnistamaan nämä tehtävät ja ottavat tekoälyn osaksi prosessejaan, ne voivat tehostaa toimintaa, vapauttaa resursseja ja keskittyä innovaatioihin, jotka vievät liiketoiminnan uudelle tasolle